Thursday, November 15, 2007

Daging Lada Hitam

Daging masak lada hitam versi kak pah ni takde campur sayur macam Mat G punya. Hanya daging lembu sahaja. Ini versi paling simple je...


Bahan-bahan:
500 gram daging batang pinang
1 sudu besar lada hitam biji
1 sudu besar sos tiram/sos cendawan
3 sudu besar sos lada hitam
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (dimayang bulat)
Garam, gula & serbuk perasa (jika suka)
Minyak utk menumis
Sedikit air

Cara-cara:
Potong daging nipis2, bersih & toskan. Kisar lada hitam (jgn terlalu halus, biar kasar2). Tumbuk bawang merah & bawang putih. Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang sekejap, kemudian masukkan lada hitam. Masukkan daging, balik2kan supaya rata dan biar sekejap sehingga air daging agak kering sedikit. Masukkan sos tiram & sos lada hitam. Tutup kuali sebentar sehingga daging empuk. Tambah air sedikit jika kuah terlalu pekat. Masukkan garam, gula & serbuk perasa. Akhir sekali masukkan bawang besar yg telah dimayang tadi. Sesuaikan rasa. Angkat & boleh le dihidangkan.

2 comments:

Mat Gebu said...

Kak pah...laaa...baru tadi mat cadang2 nak masak black pepper beef esok..tgk2 kak pah dah masak dulu....caya lahhh!!!!...

Sharifah Wahani said...

Mat, selera kita sama nmpknya...