Friday, November 30, 2007

Paceri Nenas

Paceri nenas ni mmg fav. hubby & akak tp anak2 kurang minat sbb pedas kot... mmg selalu buat. Yg bagusnya paceri ni boleh simpan lama, nak makan je baru panaskan balik...

Bahan-bahan:
1 biji nenas (sederhana besar)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu besar cili kisar
50 gram udang kering/ikan bilis
3-5 sudu besar serbuk kari ikan
Rempah tumis (cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang)
200ml santan pekat
Garam & gula
Minyak
Air secukupnya

Cara-cara:
Potong nenas ikut suka (ada yg buang empulurnya, akak tak buang empulur). Udang kering/ikan bilis digoreng tanpa minyak & dikisar halus. Tumbuk bwg merah, bwg putih & halia. Masukkan minyak dlm periuk, tumis bahan2 tumbuk, cili kisar & rempah tumis hingga naik bau. Masukkan udang kering. Tumis sebentar, lepas itu masukkan rempah kari. Biar sekejap hingga rempah kari masak. Masuk air, biar sekejap hingga air mendidih. Baru masukkan nenas. Tutup periuk. Biar nenas separuh masak dulu baru masukkan santan pekat. Tunggu sehingga nenas agak lembik sedikit baru masukkan garam & gula. Sedia utk dihidangkan.

No comments: