Selalu buat dalca guna ayam & daging saja. Kali ini akak cuba pulak buat dalca guna tulang rusuk. Kat sini kalau beli tulang rusuk bukan tulang yg banyak, tp daging yg terlebih banyak beserta dgn lemak daging sekali. Kalau buat sup tulang memang sodap. Kadang2 jenuh nk cari tulangnya sebab sikit sangat. Jadi dah selalu sangat buat sup, kali ini nk cuba pulak buat dalca.
Bahan-bahan:
500 gram tulang rusuk
1 cawan kacang dhal (rebus sampai empuk)
2 sudu cili kering kisar
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sudu besar serbuk kari
Rempah tumis (bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Sayur-sayuran:
3 biji terung
2 biji kentang
10 urat kacang panjang
1 batang lobak merah
2 biji tomato
Cara-cara:
Potong daging ikut suka. Ambil sekali tulang2 & lemak pada daging. Cuci & toskan. Potong sayur-sayuran ikut suka (akak suka potong secara memanjang, kentang & tomato dibelah 4). Tumbuk halia, bawang merah & bawang putih. Tumis cili kisar & semua bahan2 yg telah ditumbuk tadi. Gaulkan sebentar sehingga naik bau. Masukkan rempah tumis. Selepas itu masukkan serbuk kari, gaul sebentar. Terus masukkan daging & tulang. Masukkan air & tutup periuk. Biar daging & tulang empuk dahulu barulah masukkan santan & air asam jawa. Setelah daging agak empuk masukkan kacang dhal yg telah direbus tadi. Masukkan sayur2an dimulai dengan yg agak keras dahulu iaitu kentang, lobak merah, terung, kacang panjang & akhir sekali barulah tomato. Biar mendidih sebentar. Masukkan garam, gula & serbuk perasa (jika suka). Sesuaikan rasa, angkat & bolehlah dihidangkan. Sesuai dimakan dgn nasi putih, nasi minyak atau roti canai.
No comments:
Post a Comment