Kek lapis ni semua projek masa raya baru2 ni. Kek ni paling senang nk buat kerana cuma satu adunan sahaja. Untuk membuatnya cuma lapis satu demi satu je, tak payah dicorak2kan. Budak2 amat menggemarinya sebab ada milo & horlick.
Bahan-bahan:
10 biji telur ayam
1 gelas gula kastor
500 gram butter (2 buku)
1 botol kecil horlick
1 tin kecil susu pekat manis
3 gelas tepung biskut merie (biskut merie diblender menjadi tepung)
1 tin kecil milo
Cara-cara:
Pukul mentega dengan gula hinnga kembang & putih. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan tepung biskut merie dan susu pekat manis. Gaul rata dan sekata. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama banyak.
Satu bahagian masukkan horlick, gaul sehingga horlick menjadi sebati dengan adunan. Satu bahagian lagi masukkan milo, juga digaul sehingga sebati.
Sediakan acuan berukuran 81/2 x 81/2 x 3 inci. Masukkan adunan milo dahulu sebanyak 2-3 senduk. Bakar dengan kepanasan 150C dengan api bahagian atas sahaja. Bila sudah 3/4 masak, angkat dan lapiskan dengan adunan horlick kemudiannya sebanyak 2-3 senduk juga. Bakar lagi. Buat le begitu sehingga semua adunan habis. Lapisannya hendaklah sama banyak supaya setiap lapisan menjadi sama saiznya.
Peringatan:
Bahagian lapisan yg terakhir sekali barulah guna api bahagian bawah & atas sekali.
Satu bahagian masukkan horlick, gaul sehingga horlick menjadi sebati dengan adunan. Satu bahagian lagi masukkan milo, juga digaul sehingga sebati.
Sediakan acuan berukuran 81/2 x 81/2 x 3 inci. Masukkan adunan milo dahulu sebanyak 2-3 senduk. Bakar dengan kepanasan 150C dengan api bahagian atas sahaja. Bila sudah 3/4 masak, angkat dan lapiskan dengan adunan horlick kemudiannya sebanyak 2-3 senduk juga. Bakar lagi. Buat le begitu sehingga semua adunan habis. Lapisannya hendaklah sama banyak supaya setiap lapisan menjadi sama saiznya.
Peringatan:
Bahagian lapisan yg terakhir sekali barulah guna api bahagian bawah & atas sekali.
No comments:
Post a Comment