Wednesday, November 7, 2007

Pasta Berkuah


Bahan-bahan:
1 bungkus pasta (pasta vermicelli)
1 botol sos pasta
300 gram daging/ayam mince
1/2 biji capsicum merah (dihiris memanjang)
1/2 biji capsicum kuning (dihiris memanjang)
1/2 biji capsicum hijau (dihiris memanjang)
1/2 biji bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 tin cendawan butang (belah 4)
3 biji tomato (dicincang kasar)
1 sudu teh oregano
1/2 Kiub pati ayam maggie
Garam & gula
Sedikit cheese cheddar (diparut)
Air secukupnya
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Rebus pasta dengan sesudu makan garam & sedikit minyak dalam periuk yg telah mendidih airnya. Tunggu sehingga pasta lembut sebelum mengangkatnya. Kemudian toskan air.

Untuk kuah/sos:
Masukkan minyak dlm periuk. Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam/daging mince, gaul dan biarkan sebentar sehingga separuh masak. Masukkan pulak sos pasta. Kemudian masukkan cendawan butang & tomato. Masak sebentar. Masukkan semua capsicum. Biar mendidih sebentar, tambahkan air jika terlalu pekat. Akhir sekali masukkan bahan2 perasa seperti oregano, kiub pati ayam, garam & gula. Tutupkan api dan taburkan cheese cheddar ke dlm sos/kuah.

Cara penyediaan:
Dalam mangkuk yg sesuai, sendukkan sedikit pasta. Letakkan kuah/sos di atasnya. Taburkan cheese cheddar jika suka.

No comments: