Monday, November 5, 2007

Kek Gulung Lemon

Resipi Yani dari Myresipi.com. Selalu buat utk anak2. Sedap sangat & senang penyediaannya.

Bahan-bahan:
Kek:
3 biji telur (asingkan kuning & putih)
70 gram gula halus
1 biji kulit lemon (diparut)
55 gram tepung gandum (ayak)
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar minyak jagung

Krim:
100gram philadelphia cream cheese
20gram gula halus
1 sudu besar jus lemon
100ml fresh cream/single cream

Cara-cara:
Guna oven tray @ dulang yg agak lebar & besar utk membuat kek gulung ini. Alas dulu dasarnya dengan baking paper. Panaskan oven dengan suhu 160C.

Pukul telur putih sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil terus dipukul. Lepas tu pukul sehingga kelihatan bertanduk atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tu tak jatuh. Masukkan pula kuning telur sebiji demi sebiji sambil dipukul. Lepas tu masukkan kulit limau, tepung yg telah diayak, jus lemon dan juga minyak masak.

Tuangkan ke dalam dulang oven. Ratakan adunan. Kemudian bakar selama 20-30 minit. Bila sudah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum digulung.

Krim:
Pukul semua bahan-bahan sehingga jadi bentuk krim & tidak berketul. Bila kek dan sejuk. Letakkan krim dan ratakan di atas kek. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong.

No comments: