Semalam buat nasi ayam lengkap. Menu nasi ayam ni amat digemari oleh anak2 akak terutama yg sulung.
Nasi Ayam
Bahan-bahan:
4 cawam beras basmathi
5 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan butter
1 kiub pati ayam maggie
2 sudu teh garam
1 inci halia (dihiris bulat2 nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
Cara-cara:
Bersihkan beras, tos & masukkan ke dalam periuk letrik. Masukkan air rebusan ayam, garam, halia, bawang putih, kiub pati ayam & butter. Gaul rata. Kemudian masak seperti memasak nasi biasa. Tujuan meletakkan butter supaya warna nasi kekuningan, sedikit berminyak & rasanya sodap!
1 ekor ayam (potong ikut suka)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
5 biji bawang merah (1/2 biji bawang besar)
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
3 sudu besar madu/gula melaka/gula apong (gula sarawak)
Cara-cara:
Kisar semua bahan hingga halus. Kemudian perapkan dgn ayam selama paling kurang 2 jam. Lagi lama lagi sebati bahan2 perapan masuk ke dalam ayam. Selepas itu goreng ayam seperti biasa. Sedia utk dihidangkan bersama nasi ayam.
500 gram bahagian tulang2 ayam (bhgn kaki, kepak dsbnya)
1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk kari
Rempah tumis (kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga & bunga lawang)
Garam, gula & kiub pati ayam maggie
Air
Minyak
Sayur-sayuran
2 biji kentang (belah 4)
1 biji tomato (belah 4)
2 btg saleri (hiris menyerong)
1 batang karot (hiris menyerong)
Hiasan:
Bawang goreng
Daun bawang
Cara-cara:
Rebus ayam dalam periuk (air rebusan itu juga boleh diambil utk membuat nasi ayam). Tumbuk bawang putih & halia. Kisar ketumbar & jintan. Tumis semua bahan2. Masukkan rempah tumis & akhir sekali serbuk kari. Tumis hingga garing. Terus masukkan ke dalam rebusan ayam. Tunggu sehingga ayam empuk baru masukkan kentang, saleri & tomato. Hiaslah dgn bawang goreng & daun bawang.
5-10 biji cili merah besar
5-10 biji cili padi (klu nk pedas boleh tambah)
3 biji limau kasturi (ambil sebiji kulit limau blender sekali dgn cili)
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 cawan cuka
Gula & garam
Cara-cara:
Kisar semua cili, bawang putih & halia. Perah limau kasturi, ambil jusnya & campur ke dlm cili. Masukkan cuka, garam & gula. Sesuaikan rasa masam, masin & manisnya. Sedia utk dihidangkan sebagai pencicah salad, timun & tomato.
Bahan tambahan lain utk nasi ayam:
Lettuce (salad)
Timun
Tomato
4 cawam beras basmathi
5 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan butter
1 kiub pati ayam maggie
2 sudu teh garam
1 inci halia (dihiris bulat2 nipis)
3 ulas bawang putih (hiris nipis)
Cara-cara:
Bersihkan beras, tos & masukkan ke dalam periuk letrik. Masukkan air rebusan ayam, garam, halia, bawang putih, kiub pati ayam & butter. Gaul rata. Kemudian masak seperti memasak nasi biasa. Tujuan meletakkan butter supaya warna nasi kekuningan, sedikit berminyak & rasanya sodap!
Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan:1 ekor ayam (potong ikut suka)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
5 biji bawang merah (1/2 biji bawang besar)
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
3 sudu besar madu/gula melaka/gula apong (gula sarawak)
Cara-cara:
Kisar semua bahan hingga halus. Kemudian perapkan dgn ayam selama paling kurang 2 jam. Lagi lama lagi sebati bahan2 perapan masuk ke dalam ayam. Selepas itu goreng ayam seperti biasa. Sedia utk dihidangkan bersama nasi ayam.
Sup Ayam Berempah
Bahan-bahan:500 gram bahagian tulang2 ayam (bhgn kaki, kepak dsbnya)
1 inci halia
5 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk kari
Rempah tumis (kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga & bunga lawang)
Garam, gula & kiub pati ayam maggie
Air
Minyak
Sayur-sayuran
2 biji kentang (belah 4)
1 biji tomato (belah 4)
2 btg saleri (hiris menyerong)
1 batang karot (hiris menyerong)
Hiasan:
Bawang goreng
Daun bawang
Cara-cara:
Rebus ayam dalam periuk (air rebusan itu juga boleh diambil utk membuat nasi ayam). Tumbuk bawang putih & halia. Kisar ketumbar & jintan. Tumis semua bahan2. Masukkan rempah tumis & akhir sekali serbuk kari. Tumis hingga garing. Terus masukkan ke dalam rebusan ayam. Tunggu sehingga ayam empuk baru masukkan kentang, saleri & tomato. Hiaslah dgn bawang goreng & daun bawang.
Sos Cili Nasi Ayam
Bahan-bahan:5-10 biji cili merah besar
5-10 biji cili padi (klu nk pedas boleh tambah)
3 biji limau kasturi (ambil sebiji kulit limau blender sekali dgn cili)
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 cawan cuka
Gula & garam
Cara-cara:
Kisar semua cili, bawang putih & halia. Perah limau kasturi, ambil jusnya & campur ke dlm cili. Masukkan cuka, garam & gula. Sesuaikan rasa masam, masin & manisnya. Sedia utk dihidangkan sebagai pencicah salad, timun & tomato.
Bahan tambahan lain utk nasi ayam:
Lettuce (salad)
Timun
Tomato
Set Lengkap Nasi Ayam
1 comment:
ambuiii ambuiiii...*sambil selit sentil bla tepi* cantik tol susunan nasik ayam tu, bak sepinggan makdaro nak ngetest.
Post a Comment