Tuesday, December 11, 2007

Fruit Coctail Tiramisu

Jumpa resepi ni dalam blog Hanieliza... nampak sedap, tu yg terus mencuba... memang sedap bagi penggemar cheese & yg sewaktu dgnnya.

Sebelum dipotong

Selepas dipotong.

Bahan-bahan:
Kek Coklat
(A):
125gm butter
125gm gula perang
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
125ml susu segar

(B): Diayak
150gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 sudu teh nescafe segera
1 sudu besar baking powder

Cara-cara:
Butter & gula dipulul sehingga kembang. Masuk telur satu persatu. Pukul lagi & masukkan esen vanilla. Masuk bahan B yg telah diayak berselang seli dengan susu segar. Kacau rati dgn senduk @ spatula. Masuk dalam loyang berukuran 10"x10" yg telah dilapik dgn kertas kek. Bakar dalam oven bersuhu 170C (panaskan dulu oven) selama 25-30 minit @ sehingga masak. Bila masak sejuk & hiaskan dgn topping keju di atasnya.

Topping keju
Bahan-bahan:
250gm keju krim philadelphia
1/2 cwn gula halus
1/2 cwn air agar2 (didih 150ml air + 1 sudu besar serbuk agar2)
1 cwn yogurt perisa buah2an
1 tin fruit coctail
1/2 cwn air fruit coctail

Cara-cara:
Tapis fruit coctail & toskan. Ambil 1/2 cwn airnya. Pukul keju dgn gula hingga gebu. Masukkan yogurt, pukul lg. Masukkan agar2 & jus coctail, kacau rata. Tuang atas kek coklat yg telah disejukkan & sapu rata. Tabur fruit coctail di atasnya. Sejukkan dalam peti ais selama beberapa jam sebelum dipotong & dihidangkan.

No comments: