Kebetulan pergi berziarah rumah kawan pada hariraya aidiladha yg lepas & dia bagi nasi impit punya ler banyak. Akak cari idea nk makan apa dgn nasi impit tu.. Hubby pulak bg cadangan buat soto daging.. memandangkan dia tak berapa gemar makan sup ayam... jadi akak buat ler sup daging.. Tengok pulak bahan2 ada ler lebih kurang... Ini versi soto akak yg paling simple & senang nak buat... Dulu akak pernah belajar buat soto dgn org Johor tp soto ayam... dan menurut beliau memang ada sup khas utk buat soto... akak buat ikut apa yg terlintas difikiran je.. janji dpt makan soto...
Sup Daging/Tulang
1 kg tulang & daging lembu
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
1 kiub tulang rusuk maggie
Garam & gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Cara-cara:
Rebus tulang & daging dlm periuk. Kisar bawang & halia. Tumis semua bahan & rempah tumis tadi hingga naik bau. Masukkan dalam periuk daging tadi. Setelah daging empuk keluarkan dari periuk & hiris nipis2. Tinggalkan tulang dlm periuk.
Bahan-bahan lain utk soto:
Nasi impit secukupnya
Suun (digoreng dengan minyak)
Kacang tanah (digoreng)
Bawang goreng/daun bawang
Sambal Kicap
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1/2 biji lemon (ambil jusnya)
1/2 cawan kicap manis & kicap masin
Cara-cara:
Kisar cili & bawang putih hingga hancur. Masukkan dlm bekas. Tuang kicap & jus lemon di dalamnya. Rasa manis & masinnya. Sedia utk dimakan bersama soto.
No comments:
Post a Comment