Ini ler dia makanan kegemaran hubbyku (dr dia kecik lg) & anak2 dari dulu hingga kini... tak sangka pulak jenis makanan ni ler pulak kesukaan akak dr kecik lg.. masa tu mak yg buat.. org zaman dulu guna tepung, garam & telur je.. tp kita sekarang pandai ubah, campurkan mcm2 nk bg rasa dia lebih sodap ler kononnya & gebu... Kalau org Parit Perak panggil Tepek, org Sarawak pulak panggil Lempeng... tp benda yg sama.
Kalau dulu kt Msia akak guna tangan utk mengguli.. tp kt sini setelah ada breadmaker, kerja akak jd senang le pulak.. masuk je dlm breadmaker.. dia sendiri uli.. bila dh siap kita bentukkan bulat & canaikan saja menggunakan kayu pencanai.. mudah!
Bahan-bahan:
600 gram (1 kati) tepung gandum
50 gram butter
30 gram shortening
1 biji telur
2 sudu teh garam
1 cawan air masak
Cara-cara:
Kalau yg ada breadmaker tu senang je.. masuk dlm breadmaker.. on dough..biar dia buat sendiri. Bila sudah siap, bulat2kan sebesar bola pingpong.. canai mengguna kayu pencanai. Setelah itu masak dalam kuali panas tanpa minyak. Lagi bagus guna kuali jenis yg tak melekat tu (non stick). Bg yg takde breadmaker, boleh uli menggunakan tangan seperti biasa. Sedap dimakan bersama semua jenis kari spt kari daging, ayam ataupun kari sardin.
2 comments:
Kak pah..cantik leer bekas kuah lempeng tu.....nampak "class" lahh..
Kat sini Mat, mmg pinggan mangkuk dia class gitu & murah.. tu yg nk sewa kontena bila balik nti..nk angkut pinggan mangkuk..hehehehehe. Skrg takleh beli byk sgt..storage takdak ler...
Post a Comment