Bahan-bahan:
3 ekor sotong besar
10 biji cili kering
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu teh tepung jagung (campur dgn sedikit air)
Sedikit kiub pati ikan bilis maggi
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Cara-cara:
Potong sotong secara bulat, bersih & toskan. Cili kering direndam dgn air panas, kemudian toskan juga. Tumbuk bawang merah & bawang putih. Bawang besar dihiris bulat. Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos tiram. Gaul rata. Masukkan sotong, balik2kan hingga sekata (jgn terlalu lama, sotong keras le pulak nti). Lepas itu masukkan cili kering. Masukkan kicap & tepung jagung. Akhir sekali serbuk perasa. Sesuaikan rasa & sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment