Saturday, December 29, 2007

Mee Bandung


Bahan-bahan Untuk Kuah:
100 gram daging
100 gram udang basah
5 batang crab stick
2 biji telur
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar tomato puree
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
4 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 biji bawang besar (belah 4)
1 biji tomato (belah 4)
1/2 kiub pati ayam maggi
Garam, gula & lada sulah
Air secukupnya
Minyak utk menumis

Bahan Sayur:
Karot
Kobis bunga/brocoli
(ikut suka sayur apa nak digunakan)

Cara-cara:
  • Hiris nipis daging. Udang dikupas, belah belakang & buang uratnya. Potong dua crab stick.
  • Tumis cili kisar & bawang hingga naik bau.
  • Masukkan tomato puree, sos tiram, sos tomato & sos cili
  • Masukkan buah tomato & bawang besar, tumis sebentar, baru masukkan kicap.
  • Selepas itu masukkan daging, biar daging empuk.
  • Kemudian masukkan udang, crab stick & sayur2an.
  • Masukkan kiub pati ayam, garam, gula & lada sulah.
  • Masukkan air, tunggu hingga mendidih dan akhir sekali pecahkan telur di dalamnya. Tunggu seketika, padamkan api

Bahan-bahan lain:
Mee kuning [akak guna vermicelli pasta (sejenis pasta mcm mee tp kecil dr spagheti)]
Tauhu goreng
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Cili hiris+kicap cair+perahan jus lemon

Penyediaan:
Vermicelli pasta direbus dgn garam & sedikit minyak. Kalau menggunakan mee kuning, celur sekejap sahaja, angkat & toskan. Tauhu dihiris nipis.

Sendukkan sedikit pasta/mee ke dalam mangkuk. Letakkan tauhu goreng, bawang goreng & daun sup/daun bawang. Tambah cili hiris jika suka. Sendukkan kuah panas2 bersama2 isinya sekali. Sedia utk dihidangkan.


No comments: