Kuah kacang ini orang Sarawak punya stail... kalau kt tempat lain jarang org letak daging/ayam dlm kuah kacang.. tp kebanyakan org2 Swk memang suka letak bahan2 tersebut.. ala2 mcm mkn dgn sate le jugak... tp ada juga org2 Swk ikut stail kuah sate tempat yg lain.. terpulang pada selera masing2...
Bahan-bahan:
200 gram daging lembu (potong kecil & nipis)
250 gram kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit & ditumbuk kasar)
6 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 sudu besar cili kisar
50 gram udang kering (rendam dgn air panas, kisar halus)
1 inci lengkuas (kisar)
5 batang serai (kisar)
2 keping asam gelugur (asam keping)
50ml santan pekat
Garam
Gula melaka/gula apong (gula Swk)
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Cara-cara:
Tumis cili kisar, bawang, lengkuas & serai sampai naik bau. Masukkan udang kering & daging. Biar sebentar hingga air daging agak kering & daging empuk. Masukkan air secukupnya. Masukkan kacang tanah & asam gelugur. Biar sebentar & tutup periuk. Masukkan santan, garam & gula. Sesuaikan rasanya. Hidangkan bersama nasi impit atau ketupat.
No comments:
Post a Comment