Bahan-bahan:
50gram ikan bilis (basuh & toskan)
1 botol petai jeruk (sbb takda petai fresh, guna petai dlm botol je)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk cili
6 biji bawang merah (ditumbuk)
3 biji bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dimayanag kasar)
1 inci belacan (dibakar)
1/2 kiub pati ikan bilis maggi
1 cawan air asam jawa
1 biji tomato (dicincang kasar)
Garam & gula secukup rasa
Minyak
Cara-cara:
Tumis cili kisar & serbuk cili. Masukkan bawang, tomato & belacan, goreng sebentar. Masukkan ikan bilis. Biar sebentar. Kemudian baru masukkan petai & bawang besar. Lepas itu masukkan air asam jawa. Akhir sekali masukkan garam, gula & kiub pati ikan bilis maggi. Sesuaikan rasa masin, manis & masamnya. Sedia utk dihidangkan bersama nasi panas2!
No comments:
Post a Comment