Nasi daging versi kak pah ni akak main hentam ikut selera sendiri je... tp rasanya tidak mengecewakan...
4 cawan beras basmathi
200 gram daging (direbus ambil airnya)
6 cawan air rebusan daging
3 sudu besar butter
1 inci halia (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 kiub rice seasoning
Rempah tumis secukupnya (bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih & kulit kayu manis)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Rebus daging hingga empuk. Ambil 6 cawan airnya utk dimasukkan ke dalam nasi. Daging dihiris nipis, ketepikan. Bersihkan beras & toskan. Masukkan butter dlm periuk elektrik, masukkan bawang, halia & rempah tumis. Tunggu sehingga naik bau, masukkan garam & rice seasoning. Masukkan beras & goreng sebentar supaya bila masak nti dia akan berderai & cantik. Masukkan air rebusan daging. Kacau & gaulkan supaya sekata. Tutup periuk. Tunggu sehingga nasi setengah kering baru masukkan kepingan daging tadi. Sedia utk dihidangkan.
Ini ler rupanya rice seasoning yg selalu akak gunakan utk dimasukkan ke dalam apa jua jenis nasi... seperti nasi minyak, nasi tomato, nasi ayam & apa jua jenis nasi. Rasanya memang amat sedap sbb dia mengandungi rempah yg tersendiri. Kiub ini pemberian orang Arab. Tak tau ler ada tak dijual di Malaysia.
Ini ler rupanya rice seasoning yg selalu akak gunakan utk dimasukkan ke dalam apa jua jenis nasi... seperti nasi minyak, nasi tomato, nasi ayam & apa jua jenis nasi. Rasanya memang amat sedap sbb dia mengandungi rempah yg tersendiri. Kiub ini pemberian orang Arab. Tak tau ler ada tak dijual di Malaysia.
No comments:
Post a Comment