Saturday, December 29, 2007

Masak Lemak Rebung & Udang

Bahan-bahan:
5-6 batang rebung jeruk
100 gram udang basah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
7 biji cili padi (klu taknak pedas kurangkan, klu nk pedas lg tambahkan)
1 inci belacan (dibakar)
1 batang serai (diketuk)
200ml santan pekat
Garam & gula
Kiub pati ikan bilis
Minyak utk menumis
Air secukupnya

Cara-cara:
Potong rebung ikut suka. Kupas udang, belah belakang & buang uratnya. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan. Kemudian tumis semua bahan2 kisar, masukkan serai. Tumis hingga naik bau, baru masukkan santan pekat. Masukkan rebung & masak hingga rebung agak lembut. Masukkan udang basah. Biar sebentar, masukkan garam, gula & kiub pati ikan bilis. Masukkan sedikit air jika kuahnya terlalu pekat. Sedia utk dihidangkan!

No comments: