Wednesday, December 12, 2007

Mee Kari

Resepi dari blog Jo. Sebelum ni tak pernah buat mee kari sebab selalu beli je dekat ada satu gerai di Tg Malim... sejak jadi perantau ni semua kena cuba buat le nampaknya. Tq Jo kerana berkongsi resepi... memang sedap!

Bahan-bahan:
Utk Kuah:
4 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
3 hirisan halia
3 cawan air rebusan kulit udang
1/2 cawan isi udang
1/2 cawan isi ayam
1/4 cawan kerang (akak gantikan dgn lala kering dr Msia)
1/4 tin santan
2 keping asam keping
Rempah tumis
Garam & gula
Sedikit kiub ayam/ikan bilis (resepi asal takda)
Minyak utk menumis

Bahan lain:
Mee kuning secukupnya
Telur rebus
Tauge (dicelur)
Sayur sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng
Cili api
Daun bawang
Limau

Utk Stok:
Bersihkan kulit udang, rebus hingga merah kemudian dikisar hancur. Tapiskan.

Cara-cara:
Tumis bahan2 kisar. Masukkan serbuk kari & air rebusan udang. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan rempah tumis & air jika terlalu pekat. Masukkan isi ayam, udang & kerang (lala). Tambah bahan2 perasa.


No comments: