Belum Hariraya Aidiladha lg akak dah teringin macam2... nak makan lontong le..kuah kacang & nasi impit le... alahai..cuaca sejuk buat perut selalu mencari2 apa nk diisi kat dalamnya... hahahaha. Ini akak buat sayur lodeh ikut apa yg ada dlm peti ais je... tanpa tempe, kacang panjang & sengkuang.. (hentam saja le labu...)
Sayur Lodeh
Bahan-bahan:
Udang Basah (kupas, buang urat)
Udang kering (rendam, kisar)
Tauhu (digoreng & potong nipis)
Suun (rendam dgn air panas, toskan)
Sayur Fucuk (rendam dgn air panas, toskan)
Karot
Kobis Bunga
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1/2 tin santan
1 sudu teh serbuk kunyit
Kiub pati ikan bilis maggi
Garam & gula
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Cara-cara:
Tumbuk bawang. Tumis cili kisar, bawang & serbuk kunyit. Biar sekejap kemudian masukkan udang kering, tumis hingga garing. Masukkan udang basah, biar sekejap hingga udang separuh masak. Masukkan santan pekat. Biar santan mendidih sekejap. Masukkan sayur2an dimulai dgn karot, kobis bunga, suun, sayur fucuk & tauhu goreng. Masukkan bahan2 perasa. Biar sebentar, tutup api. Sedia utk dihidang bersama nasi impit & sambal sotong.
Sambal Sotong
Bahan-bahan:
2 ekor sotong besar (potong ikut suka)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu teh serbuk cili (klu suka)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar (potong bulat)
Sebesar ibu jari belacan (dibakar)
Air asam jawa
Garam & gula
Minyak utk menumis
Sedikit air
Cara-cara:
Tumbuk bawang. Belacan dihancurkan dgn air panas. Tumis cili kisar, serbuk cili & bawang hingga naik bau. Masukkan belacan. Tumis sebentar kemudian masukkan sotong. Masukkan bahan2 perasa & air asam jawa. Kalau terlalu pekat masukkan sedikit air. Sedia utk dihidangkan bersama sayur lodeh & nasi impit.
Nasi Impit
Akak guna nasi impit segera Adabi je... tp kalau rajin nak buat ada dalam blog Rozie
No comments:
Post a Comment