Monday, November 12, 2007

Masak Lemak Labu & Kacang Panjang

Semalam pergi supermarket Morrison, di Barnsley... ternampak le labu, comel je..kecik lagi tu... terus teringat kata2 Rozie tentang masak lemak labu.. terus beli. Kebetulan kt rumah ada kacang panjang hubby beli kat kedai arab.. terus buat... makan dengan ikan talang masin & goreng ikan salmon trimmings cicah dgn air asam & ada satu menu lagi sambal belacan... fuyooooo... terangkat, tak sedar makan 2 pinggan. Tq Rozie bagi daun kunyit...


Bahan-bahan:
1/2 biji labu (sederhana besar)
10 urat kacang panjang
4 biji bawang merah (1/2 biji bwg besar)
2 ulas bawang putih
Sedikit udang kering
Sebesar ibu jari belacan (dibakar)
1 batang serai (ketuk)
1 helai daun kunyit (simpul)
1 sudu besar cili kering kisar
1 cawan santan pekat
Sedikit kiub pati ikan bilis maggie
Garam, gula & serbuk perasa (jika suka)
Air secukupnya
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Kupas labu, potong dadu & bersihkan. Kacang panjang dipotong ikut suka. Tumbuk, bawang merah, bawang putih, udang kering & belacan.
Masukkan minyak dalam periuk/kuali, bila minyak panas tumis cili & semua bahan2 yg telah ditumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan serai & daun kunyit. Lepas itu masukkan santan pekat. Biar mendidih dahulu baru masukkan labu. Tutup sekejap periuk/kuali, tambah air jika terlalu pekat. Akhir sekali masukkan kacang panjang. Masukkan garam, kiub pati ikan bilis, gula & serbuk perasa jika suka. Biar sekejap, tutup api. Sedia utk dihidang bersama nasi panas!

4 comments:

zaliana said...

uih pekena nasi panas ngan ikan kering sodap nih..

Kak Pah Sherry said...

Betul tu Za...
Za, akak nk cuba buat kuzi tu..dh beli bahan2 tp caber takde..takpe ke?

jo ayee said...

k.pah guna butternut squash ke...emm sedap tu..jo selalu buat pengat ngan labu tu..

Kak Pah Sherry said...

Ha'ah Jo, butternut le tu, kulit dia warna hijau, kecil...mmg sodap Jo.. lemak & berkrim.. & tekstur dia halus sgt.