Mee hailam ni hubby yg masak.. dia kalau part buat mee mmg tabik spring kat dia.. akak kureng sikit.. selalu klu nk makan apa jenis mee.. mesti dia yg kena buat. Ini mee hailam versi ada kuah sikit.
Bahan-bahan:
400gram mee kuning
100gram daging/ayam
1 sudu makan cili kering kisar
4 biji bawang merah (1/2 biji bawang besar)
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cendawan
1 sudu makan kicap pekat manis
1 sudu makan kicap pekat masin
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 ikat daun sawi
Sedikit kiub pati ayam maggie
Sedikit garam (jgn terlalu byk sbb dh guna kicap)
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Cara-cara:
Daging/ayam dipotong kecil2 (nipis), bersih & toskan. Tumbuk bawang merah & bawang putih. Sediakan kuali, masukkan minyak. Tumis cili kisar & bawang. Tunggu sehingga naik bau. Masukkan daging, gaul rata. Tutup kuali supaya daging cepat empuk. Masukkan semua sos. Kemudian barulah masukkan kicap & bahan2 perasa. Masukkan sayur sawi. Akhir sekali barulah masukkan mee kuning. Tambah air sedikit supaya ada kuah yg pekat. Boleh dihidangkan bersama cili potong, perahan jus lemon & kicap cair. Makan ketika panas2.
2 comments:
kak pah..mee tu masih panas2 lagi....ayoo ada nampak asap keluar laaa...jerebu laptop i..ahakss!!
uih buat lapar aje nengok kak pah punya mee lunch hour gini
Post a Comment