Wednesday, December 12, 2007

Kek Lapis Seri Balas

Semua kek lapis akak yg ini & seterusnya diambil dari buku resepi Kek Lapis Sarawak Rabiah Amit. Tapi kali ini akak tak berapa puas hati dgn hasilnya, tidak seperti yg akak harapkan.. walaupun begitu akak letak le juga kat sini utk rujukan sendiri. Mungkin disebabkan masa membuatnya tergesa2. Susunan keknya tak begitu kemas & teratur.. Ini sebagai percubaan akak utk buat kek secara susunan & bercorak. Cara akak memotong inti kek juga tak berapa kemas... Satu lagi sebab akak kat sini takde acuan jenis 9"x9"x2" utk inti dia..kemudian utk luar dia kena guna acuan 81/2"x81/2x4".. Akak gunakan acuan 8"x8"x3".. itu yg keknya nmpk kecik je & byk lebihan adunan yg tertinggal...

Kek ini sebenarnya utk dihadiahkan kepada Prof Michael Corris (supervisor hubby) yg akan menyambut Krismas.. & kek ini akan dibawa beliau ke USA (naik kapalterbang le kek akak ye).

Bahan A:
10 biji telur (ambil 4 biji putihnya)
250 gm gula kastor (sukatan resepi asal tp akak kurangkan separuh dr gula, manis sgt oiii)
200 gm tepung hong kong
1 sudu makan ovalet
50 ml air ais

Bahan B:
300 gm mentega (akak guna butter)
4 sudu makan susu pekat manis
1 tin kecil kaya
1 sudu teh esen vanilla

Jem (sebarang perasa) utk melekatkan kek

Cara Membuat Inti:
Pukul semua bahan A dengan kelajuan tinggi hingga pekat. Pukul bahan B hingga putih. Satukan kedua-dua bahan A dan B. Gaul hingga rata. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
i. Merah ii. Kuning iii. Ungu iv. Hijau

Dengan menggunakan acuan 9"x9"x2", lapis warna merah, kuning, merah, kemudian ungu, kuning & ungu. Akhir sekali hijau, kuning & hijau. Iaitu 9 lapisan semuanya. Setelah siap semua, sejukkan dulu kemudian potonglah segitiga mengikut tinggi kek tersebut (-+11/2"). Bakar dgn suhu 180C (dlm buku tidak dinyatakan, akak guna sendiri kepanasannya spt akak buat kek2 yg sebelumnya).

Ini utk inti dia..dibahagikan kpd 4 bahagian & diwarnakan dgn warna kuning, hijau, merah & ungu.

Setelah masak & disejukkan, potong kek segitiga seperti dlm gambar.

Cara Membuat Lapisan Atas & Bawah:
Buat sekali lagi bahan A & B. Kali ini bahagikan kepada 2 bahagian dgn warna asal. Lapis bahagian bawah sebanyak 5 lapisan (ikut suka), kemudian susun kek yg dipotong segitiga td dgn melekatkannya menggunakan jem. Kemudian lapis semula adunan di sebelah atas sebanyak 5 lapisan lagi. Guna acuan 81/2"x81/2"x31/2". Juga dibakar dgn kepanasan suhu 180C.


Setelah masak & belum dipotong, macam ni le rupanya










Ini lebihan adunan yg akak sayang nak buang, buat satu lagi.. inti akak campur macam tu je..jadi le rupanya mcm ni...






Nota:
Kalau ikut dlm buku lagi ringkas cara2 dia menerangkan. Akak tambah ayat2 yg sesuai supaya senang nak faham. Dalam buku memang takda cara2 & gambar yg ditunjukkan macamana nak buat.. kena pandai sendiri je...


5 comments:

Mat Gebu said...

Ayoooo...kak pah ini rupa kaloo..pakcik 3 hari 3 malam tak bley tidurrr..manyak cantik..mauu telan pun sayangg!!

Kak Pah Sherry said...

Ala Mat lg terror tau.. mcm2 ada! Akak ni baru je cuba2 nk belajor org kata... msh diperingkat praktis lg...

Mat Gebu said...

Uikkk....kak pah lagii leer terrer..mat kan budak baru belajar, mana leh lawan sifu kek lapis sarawak...ayoo resipi salin dah byk, satu pun lom pernah buat...hampehh!!

zaliana said...

kak ..cantiknyer kek..suka tengok la..uih nanti nak kena baut juga nih ;D

Kak Pah Sherry said...

Cuba ler Za, klu za buat lg kemas & teliti.. akak ni jenis kurang sabar sikit..hahahaha